mandag 27. juli 2009

Norske helter

Av Vetle Lid Larssen.

"Dør du uten å ha fått en kode fra ICD-10, er du ikke død. Ihvertfall ikke ordentlig død. Det er en juksedød, en død utenfor systeme, en hån mot statistikken og den opplyste legevitenskap."

Vi møter en mann som er lagt inn på sykehus etter en trafikkulykke, og ser verden gjennom hans øyne. I starten syns jeg det var irriterende og bare rart, men etterhvert som han kommer sge og blir bedre, blir perspektivet mer urovekkende og fascinerende på samme tid. boka blir rett og slett bedre og bedre etterhvert som man leser.

Pasientens paranoia, blandet med en urovekkende virkelighet - og sammenblandingen av disse - gir et samfunnsbilde som gjør at man sitter igjen med en vond følelse mot slutten av boka.

Hvem er mannen, egentlig? Er tankene hans, eller den norske statens mening det som er rett?Hvor går grensa mellom fantasi og virkelighet, og mellom løgn og sannhet?

Lesverdig, i aller høyeste grad!

"Du ble ikke den du skulle blitt. Du ble den idioten en halv meter til siden for deg isteden. Men spiller det noen rolle? Du har flyktet til noe annet."

Ingen kommentarer: