fredag 17. september 2010

Den lille stygge sjokoladeboka

Det var noen hemmeligheter Willy Wonka aldri fortalte.
Av Simen Sætre.

Simen Sætre er for meg mest kjent som morgenblad-journalist, en skribent jeg leser med stor glede. Han skriver om seriøse temaer på en personlig og spennende måte, uten å havne i "sosialpornografi-fella". Denne boka, i likhet med andre artikler av ham jeg har lest, blander harde fakta og tall med miljøskildringer og personlige anektoder.

Den lille stygge sjokoladeboka handler om en av mine favoritt-ting: sjokolade. Det er ingen hemmelighet at jeg er over gjennomsnittet glad i sjokolade - og jeg innser allerede nå at selv ikke denne boka kan få meg til å kutte ut favorittgodisen... Men den gir meg lyst til det... Her får vi beskrevet forholdene på kakaoplantasjene, sleipe merkedsføringstriks, fedmeepidemiens konsekvenser og arbeidssituasjonen til sjokoladearbeiderne i Norge. Hvert kapittel er rammet inn med velvalgte utdrag fra Roald Dahls Charlie og sjokoladefabrikken. Disse sitatene, satt inn i denne konteksten, gir et uhyggelig bilde av den kjente og kjære sjokoladefabrikkens betydning.

Jeg anbefaler deg to ting i dag: les denne, og kjøp Fairtrade-sjokolade (og andre produkter).

Og underveis i denne oppdaga jeg noe annet: jeg savner å lese denne typen litteratur, samfunnskritikk til folket! (så det kan dukke opp mer i denne sjangeren framover - har du noen tips?)

1 kommentar:

Pita sa...

Enda et fabelaktig boktips!

Simen Sætre og Maria Reinertsen er favorittmorgenbladjournalistene mine (heh, bruk det ordet til studentene dine, du), og denne hørtes kjempespennende ut! Kanskje du burde teste ut Reinertsen sin "Ligningen for lykke" også? Den bør jo være i samme sjanger.