onsdag 30. januar 2013

Petromania.

Av Simen Sætre.

Simen Sætre legger ut på en reise gjennom verdens oljerike stater. Land som Qatar, Angola, Turkmenistan, og Norge har blitt latterlig rike på kort tid takket være oljefunn, og i denne boka prøver Sætre å finne ut noe om hvordan det påvirker væremåten til folk i landet.

Hvordan går det med demokratiet når folk har nok penger til å godta dårlige styresett? Hvordan påvirkes resten av økonomien av oljepengene? Hvem er folket i oljelandene?

Jeg syntes dette var veldig interessant, først og fremst fordi reisene går til land jeg vet lite eller ingenting om. Det er også fascinerende å lese de første kapitlene fra fjerne strøk, og selv kjenne på følelsen av at de ligner skremmende mye på nordmenn - skremmende fordi det ikke er de gode egenskapene våre som ligner.

Det er også fint å få innblikk i refleksjonene rundt det å reise til disse landene, refleksjonene rundt at Statoil i Angola ikke ville ta imot den første norske journalisten i landet på mange mange år, og refleksjonene rundt det å dra fra familien sin for å skrive bok om fjerne land.

Ingen kommentarer: