lørdag 20. februar 2010

Boktyven

av Markus Zusak.

En gang var jeg på et sånn foredrag med en overlevende fra konsentrasjonsleirene. Det var, naturlig nok, sterkt. Jeg husker at det som gjorde sterkest inntrykk var da han sa at vanlige folk i byene han og de andre fangene gikk forbi på vei til leirene, aldri prøvde å hjelpe. Aldri kastet noen litt brød til fangene, aldri fikk de sympati.

Boktyven er på mange måter historien om hvorfor. Den gjør det letter å forstå den vanlige tyskeren, han som kanskje ikke ville være nazist, men som ble skremt og plaget til å bli det. Dette klarer den uten å havne i ei sympatifelle som ville ført med seg at man kunne ta lett på jødenes lidelser.

Boktyven er ei sånn bok som må slukes, fordi selve historien er spennende, ekte og fin. Samtidig er det ei sånn bok der man innimellom må lese et avsnitt to ganger, fordi ordene er så vakre, så vare og så sanne.

Døden har en egen rolle som forteller i Boktyven, og den effekten det har, spesielt for å illustrere hva andre verdenskrig virkelig var, er noe av det jeg virkelig likte med denne boka.

6 kommentarer:

Merethe sa...

du leser ikke noe særlig krim du? Ellers kan jeg anbefale Kuren, av Mo Hayder...vond og ekkel...

Fru Fortuna sa...

Jeg har sansen for Haruki Murakami, og anbefaler både Sauejakten og Kafka på stranden.

Borghild sa...

aldri krim, nei.. det passer ikke meg.

Kafka på stranden tror jeg er noe av det fineste jeg har lest, og har lest mye annet av Murakami - hadde en sommer der jeg lånte nesten alt på biblioteket. Kvalitetsbøker, utvilsomt! Sauejakten tror jeg ikke at jeg har lest, den er satt på leselista:) Tar gjerne mot flere tips!

monika sa...

jeg fant endelig noen bøker som kunne anbefales deg, men et raskt søk viser at de bare finnes på engelsk og jeg vet at det ikke er favorittspråket ditt. men uansett, det var: the poisonwood bible av barbara kingsolver og when i forgot av elina hirvonen. og wally lamb, jeg leser den siste boka hans akkurat nå, men de andre to anbefales sterkt. (kanskje jeg burde starte et eget forlag og oversette de bøkerne selv??).

og boktyven var fantastisk.

monika sa...

jonathan safran foer: alt blir klart og tydelig!

labben sa...

Jeg har lastet ned Kafka på stranden til min kindle, men har vært litt skeptisk til boken (usikker på hvorfor, kanskje manglende fascinasjon med Japan). Men siden du skriver at det er noe av det fineste du har lest fikk jeg veldig lyst til å prøve meg på den :)

Ellers kan jeg anbefale Den hemmelig historien av Donna Tartt. Leste den nettopp og ble helt oppslukt i boken, brukte tre dager på å lese den, og ble irritert hver gang jeg måtte legge den fra meg.