lørdag 18. august 2012

Bad Science

Av Ben Goldacre. 

For det første: dette er ei sånn bok som jeg blir helt oppriktig overraska og sjokkert når folk jeg ellers regner som smarte sier at de ikke har hørt om. Den er selve kjerneverket blant det voksende skeptismiljøet, og burde strengt tatt være pensum for å få leve i samfunnet.

I Bad Science tar Ben Goldacre for seg hvordan mediene lurer oss til å tro på nye mirakelkurer, selv om "forskningen" de baserer seg på i beste fall er dårlig og mangelfull, og i verste fall direkte misledende. Videre tar han for seg hvordan legemiddelindustrien skjuler dårlige resultater, og fremhever positive for egen vinning. Hele veien er han forbilledlig pedagogisk, forklarer alt fra avansert statistikk til forskningsetikk for selv den minst matematiske av oss.

Denne sier mer om forskningsmetode og kunnskapsformidling enn pensum på exphil, den er viktigere for å forstå mediene enn noe annet, og den gir en ballast som gjør deg bedre egnet til å ta på et kritisk blikk til alt tullet som presenteres for oss hver dag. (Ekstremt passende at Dagbladet valgte å ha ha som en av sine hovedsaker i går at "egg er like ille for helsen som 20 sigaretter om dagen". Dette er den typen bullshit-forskning som aldri burde nådd avisoverskriftene, og som vi som samfunnsborgere har ansvar for å forstå og avsløre.).

Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke leste den på norsk, da heter den Kvakksalverne og er til salgs i de fleste bokhandler. Noen av medisinordene og fagbegrepene som brukes i boka flyr over hodet mitt på engelsk....

Ingen kommentarer: