mandag 10. oktober 2011

Landsbyens blod

Av Yan Lianke.

Min interesse for Kina har vokst gradvis de siste årene, via utallige studenter som kommer derfra, en drømmereise dit og nå også gjennom litteraturen. Yan Lianke omtales som en av Kinas fremste nålevende diktere, så jeg tenkte at han ville være et bra sted å starte. (Men jeg tar også gjerne imot flere lesetips fra fremmede land...)

Landsbyens blod handler om en HIV-epidemi, om en landsby i oppløsning på grunn av en evig jakt på penger, om familiebånd, moral og modernisering. Det er familieintriger, ekteskapsbrudd, lojalitet, ære og respekt, og det er samfunnskritikk. Et samfunn som bærer preg av korrupsjon, mangel på demokrati og kunnskap og folk som er villige til å ofre hva som helst for penger.

Landsbyens blod er en kjærlighetshistorie. To AIDS-syke finner hverandre i mangelen på intimitet med sine ektemaker. En sønn svikter sin far for å bli rik. En far som opplever et stadig sterkere hat mot denne sønnen.

Hele historien er fortalt av en død gutt. I sentrum for begivenhetene står bestefaren og onkelen hans, og både døde og levende slektninger.

Landsbyens blod gir et innblikk i kinesisk kultur. I synet på døden. I familiebåndenes betydning, og i hvilke samfunnsstrukturer som dominerer.

Jeg har fortsatt Lenins kyss av samme forfatter på leselista. Landsbyens blod anbefales for den som vil lære mer, møte en god historie og lese noe i en svært annerledes skrivestil enn det vi er vant med fra germanske språk.
Ingen kommentarer: