tirsdag 16. september 2008

Skammen

av Bergljot Hobæk Haff.

I sommer jobbet jeg i sentrum, og kunne da stikke innom biblioteket hver dag. På kafeen på biblioteket er det et offisielt "bookcrossing"-sted. Det vil si et sted der folk kan legge igjen bøker de vil at noen andre skal lese, og så kan hvem som helst hente de.
Det anbefales virkelig å begyne å følge med på når det legges ut bøker i Trondheim (eller din hjemby hvis denne bloggen mot formodning leses av noen utenbys fra). jeg har fått med meg mange bøker hjem som jeg aldri ville kommet på å lese ellers. 

Men det var en digresjon, nå skal jeg komme tilbake til Skammen

I skammen møter vi den forfatteren Idun Hov. Hun er tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus og forteller sin historie, ispedd sitater fra dagbøkene til sin far og bestefar. På den måten spenner handlingen seg gjennom nesten 100 år, og vi får innblikk i hele livet til alle tre generasjonene Hov. Det er en historie om landssvik, kjærlighet, et religiøst liv og om skam i mange ulike former. 

En ulempe med at romanen strekker seg over så lang tid og har i seg så mange ulike jeg-personer, er at den til tider kan være litt forvirrende. Det gjorde at i allefall jeg ble litt lei av boka innimellom, men jeg ble alltid dratt inn i handlingen igjen. En rød tråd er tvangsinnleggelsen av Idun Hov, og et håp om at hun kanskje skal få komme seg tilbake til samfunnet. 

Noen sitater jeg har utmerket meg underveis i romanen er disse: 

"Jeg hadde hørt at prost Quisling var like gjestfri som han var lærd, og at ingen stakkar gikk tomhendt bort fra hans hus." 

"Men lektor Holm har slett ikke rett i at jeg heller burde gå på reallinjen. Det en har mest anlegg for er ikke alltid det som gjør en klokere, en overskuer det for lett og gjør seg for fort ferdig med det. jeg løser likninger omtrent som bestefar helbreder sykdommer, som en kraftprøve og et høyere tidsfordriv." 

"Her på stedet er alt så trøstesløst at jeg ville omkomme av ikke-liv, om jeg ikke hadde evnen til å hensette meg til andre tider og steder." 

Jeg kunne nok nevnt flere sitater, men jeg vil heller anbefale deg å lese Skammen selv, der finner du nok mange kloke ord som kan fenge og få tankene til å fly. 

God lesning! 

1 kommentar:

a banan sa...

Den her boka har eg lest. Og likt.
Eg heng meg med på anbefalinga. I sommer lest eg Skjøgens bok av Bergljot Hobæk Haff (verdens vanskeligste navn). Eg vil anbefal den også. Og som en liten digresjon i forhold tell det du skreiv om bokbytting. Skjøgens bok kjøpt eg på biblioteket i trondheim for ti krona. Et originalt kupp.